Žirafski i zmijski govor roditelja

giraffe, drawing, long neck-5686980.jpg

Fotografija: pixabay.com

Obzirom da komunikacija ima velik utjecaj na odgojne metode, ali i sve odnose općenito, već na prvoj godini fakulteta učili smo o žirafskom i zmijskom govoru. Od tada je krenuo dugotrajan put osvješćivanja o komunikaciji koju verbaliziram prema svojoj okolini.

 

 

Žirafski govor topli je govor koji dolazi iz srca i polazi od „ja-poruka“, dok je zmijski govor hladni govor koji osuđuje, kritizira, opominje polazeći od „ti-poruka“.

 

 

Za žirafski govor karakteristično je iznijeti određeno zapažanje, navesti vlastiti osjećaj oko tog zapažanja, zatim verbalizirati vlastitu potrebu i želju. 

Npr. jedno roditeljsko obraćanje djetetu može glasiti: „Kad me udariš, ljutim se jer me to boli. Voljela bih da zajedno smislimo što možeš napraviti idući put u takvoj situaciji da ti bude lakše.“ 

 

U ovom primjeru jasno je iskazano točno određeno ponašanje koje smeta roditelju jer mu nanosi bol. Istovremeno je roditelj uspio iskazati svoje osjećaje i potrebu bez napadanja i kritiziranja djeteta, nego je specifirano točno određeno ponašanje.

 

 

S odmakom, možemo shvatiti kako žirafski govor ima puno veći efekt nego zmijski govor koji bi glasio: „Kako si zločest/a, samo se znaš udarati!“. 

U zmijskom govoru vidimo jedino okrivljavanje, osuđivanje i prigovaranje cijelom identitetu djeteta. Takav je govor ponižavajuć i ne donosi željene rezultate (ni kratkoročno, a kamo li dugoročno).

 

 

Ne samo da djeca slušaju način na koji komuniciramo s njima i sa svojom užom i širom okolinom, nego ga s vremenom usvajaju i reproduciraju

 

To se ponekad zna prepoznati u odnosima starije i mlađe braće i sestara, pa se jako začudimo kad čujemo: „Ti si mali/mala, ti to ne znaš.“. Tad se ljutimo na starije dijete i ne odgovara nam „otpor“ koji dijete pruža, a zapravo samo ponavlja naučene obrasce komunikacije.

 

 

Još jedna opasnost koju nosi neodgovarajuća komunikacija i zmijski govor s djecom je da djeca s vremenom mogu zaista povjerovati u rečenice koje verbaliziramo i početi se ponašati u skladu s njima „jer se to od mene očekuje“. 

 

Primjerice, ako učestalo ističemo kako je dijete šaljivo, duhovito, da je stvoreno za zabavu, dijete odrasta s takvom slikom o sebi. Kad naiđe na neki problem, možda si neće dopustiti da osjeti emocije tuge, straha i nemoći zato jer se od njega očekuje da na sve što ga u životu dočeka reagira s osmijehom i da lako podnese. To je prevelik teret na djetetovim leđima, a proizađe iz nesvjesnog etiketiranja i neadekvatne komunikacije.

 

 

 

Što možeš napraviti još danas da kreneš komunicirati žirafskim govorom?

  1. Kad želiš istaknuti što ti smeta, izdvoji točno određeno ponašanje (udaranje, vikanje, čupanje, nepospremanje igračaka…).
  2. Reci kako se osjećaš kad je prisutno to ponašanje (tužna sam, ljuti me, uzrujana sam, zabrinuta, bojim se…).
  3. Naglasi zašto te to brine ili koju potrebu imaš (što je ono što ti kod sebe možeš kontrolirati, izraz (ne)slaganja bez povrjeđivanja djeteta – mislim da se možeš ozlijediti; seki to ne paše; braco ne želi sad…).
  4. Predloži rješenje koje bi ti odgovaralo (daj ideju s kojom bi bila zadovoljna/bio zadovoljan ili zajedno smislite nekoliko prijedloga).

Počnimo od sebe i onoga što možemo promijeniti. Teško je, ali isplati se. Kad dijete vidi kako reagiramo, kako se znamo umiriti i izregulirati svoje emocije umjesto da posegnemo za zmijskim govorom, za njega se stvara cijeli novi spektar mogućnosti. 

 

Otkriva vrata mogućih reakcija od kojih svaka ima svoju uzročno-posljedičnu reakciju i na temelju te povratne informacije zaključuje kakva komunikacija mu donosi najviše benefita – unutarnji mir, zadovoljstvo, ispunjenost i suradnju.